Mini-symposium 'Nooit meer helemaal de oude' - MEE IJsseloevers
Laden Evenementen

« All Events

Mini-symposium ‘Nooit meer helemaal de oude’

12 november - 14:30 - 17:00

| Gratis

“Revalidatie na corona zwaarder dan gedacht: ‘We zien steeds meer patiënten met de symptomen van een herseninfarct’“, kopt Dagblad van het Noorden met een foto van een coronapatiënt die de IC verlaat. Veel ex-coronapatiënten lijken alledaagse dingen niet meer te kunnen. Een herkenbaar pad na weken van coma. Vermoeidheid, overprikkeling, stoornissen in taal, spraak en begrijpen, vertraagde informatieverwerking, gedragsveranderingen, emotionele en seksuele ontremming. Dergelijke voorbeelden van ‘restverschijnselen’ van hersenschade zijn volgens de Hersenstichting blijvend bij 25-30% van de mensen die spontaan uit coma ontwaken.

Dit ‘nooit meer helemaal de oude’ is ook een veel gehoorde klacht na een sport- of verkeersongeluk, val van een trap, klap tegen het hoofd, herseninfarct, tumor of bijvoorbeeld hartstilstand. Maar na een ziekenhuisbezoek of revalidatie raken mensen vaak uit beeld*. We denken niet snel aan de mogelijkheid van niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en worden er niet vaak naar verwezen, ook al is er in Nederland veel aanbod van goede zorg en ondersteuning voor mensen met hersenletsel. Als mensen thuis het leven weer moeten oppakken en merken dat dit niet meer goed lukt, kunnen zij en hun naasten vaak moeilijk de juiste ondersteuning vinden als ze die nodig hebben. En soms pas jaren later – en een stempel van ‘verward persoon’, verlies van baan of gezin verder – de link leggen met niet-aanboren hersenletsel. Het ministerie van VWS erkent dit probleem en heeft een pilot met casemanagers hersenletsel opgenomen in het programma ‘Volwaardig leven’ als één van de vijf pilots met onafhankelijke cliëntondersteuning.

Samenwerking in de keten is de ‘linking pin’ tussen tijdig signaleren en preventie. Op 12 november organiseert MEE dan ook het mini-symposium ‘Nooit meer helemaal de oude’. U bent van harte uitgenodigd!

Datum: 12 november 2020
Tijd: 14.45 – 17.00 uur
Locatie: N.t.b.; om de laatste Corona-ontwikkelingen mee te kunnen wegen, besluiten we in de aanloop naar 12 november of het evenement op locatie plaatsvindt en/of digitaal via livestream bij te wonen is. Als u zich registreert via onderstaande link, ontvangt u deze informatie te zijner tijd.
Kosten: Gratis*

Programma
In het eerste uur leiden diverse betrokken partijen vanuit verschillende invalshoeken en perspectieven het onderwerp in, zoals Dr. Kitty Jurrius (lector Windesheim), Natska Jansen (landelijk projectleider Casemanagement Hersenletsel), een casemanager hersenletsel van MEE betrokken bij de pilot van het programma Volwaardig Leven van VWS en ervaringsdeskundigen. Wat hebben zij over dit onderwerp te zeggen? Het tweede uur staat in het teken van het nader uitwisselen van kennis en ervaringen tussen de inleiders en het publiek onderling. Welke vragen roept het op? Zijn er aanvullende voorbeelden of ervaringen te delen? Wat staat ons te doen?

Het doel van de mini-symposia die MEE organiseert is inspireren met en verbinden van actuele onderwerpen rondom meedoen met een beperking en de partijen die hierbij betrokken zijn. Agenderen, partijen bij elkaar brengen, aanjagen. Het succes van de middag wordt bepaald door de kennis en ervaring die gedeeld wordt vanuit de inleiders enerzijds en de interactie en bijdrage vanuit het publiek anderzijds. Stuur deze uitnodiging gerust door binnen uw netwerk.

*Casemanagement Hersenletsel, onderzoeksproject binnen VWS-programma Volwaardig leven

Details

Datum:
12 november
Tijd:
14:30 - 17:00
Kosten:
Gratis

Organisator

Contact