“Heb je die puzzel nou nog niet af” Over het beleven van autisme

Hanneke Braber, projectleider

“Zo, en als je het niet begrijpt, dan vraag je het maar!” eindig ik mijn uitleg, om vervolgens glimlachend weg te lopen. De deelnemers kijken me vertwijfeld na. Ik laat ze even piekeren en kom dan terug. “Maar we weten helemaal niet wat we kunnen vragen, we snappen er niets van!” Het zijn leerkrachten, deze deelnemers, en ik vraag ze hoe ze zich op dit moment voelen. “Gefrustreerd!” klinkt het unaniem. Hoe vaak gebeurt het dat wij onze leerlingen, kinderen of cliënten de boodschap geven dat ze het gerust mogen vragen als ze het niet begrijpen? Best vaak. Maar weet die ander dan wel wat hij kan vragen? Kan hij überhaupt de vraag wel bedenken? En wat doe hij of zij als dat niet zo is? In het gunstigste geval geven ze het aan, maar vaker nog zullen ze misschien blokkeren en niets vragen.
Stof om over na te denken voor de deelnemers. Ik loop door naar een paar collega’s van hen die ik zuchtend vraag of ze die makkelijke puzzel nou nog niet af hebben?

Zo maar een voorbeeld uit het autisme belevingscircuit (ABC) van vandaag. MEE Veluwe en IJsseloevers bieden het ABC sinds een paar jaar aan ouders, mantelzorgers, vrijwilligers en professionals. Door 10 opdrachten doen deelnemers mogelijk autistische ervaringen op, met als doel meer autisme vriendelijk te worden. Het idee is dat je autisme veel beter gaat begrijpen als je het een beetje kunt voelen. Een aantal consulenten van MEE is opgeleid als trainer ABC.

Zelf doe ik het ABC de laatste tijd met name voor professionals, en elke keer weer is het een feestje om te doen! Casemanagers uit de penitentiaire inrichting, leerkrachten uit het regulier en speciaal onderwijs, WMO-consulenten, ze hebben allemaal met mensen met autisme te maken. Bijna zonder uitzondering vinden ze deze manier van leren, door te ervaren, heel positief en geeft het nieuwe inzichten.

Het autisme belevingscircuit doe je met volledige aandacht en inzet, dat geldt voor zowel de deelnemers als de trainers. Plezier, verbazing, frustratie, ongeloof, ik zie het allemaal voorbij komen tijdens een ABC, en na die drie uur ben ik zelf altijd helemaal op, maar ook altijd helemaal voldaan. Ik kan er met gemak nog veel meer over vertellen, maar het zou jammer zijn om te veel te verklappen voor al diegenen die het ABC nog niet hebben kunnen beleven.

Nieuwsgierig geworden? Neem dan contact op met teamtenc@meesamen.nl.

Eens sparren?