Hannie heeft haar eigen stijl (Blog)

De grote kerk in ons dorp werd 15 jaar geleden gerenoveerd. Door een commissie van die kerk werd een grote schilder- en tekenwedstrijd uitgeschreven. De vraag was om de grote kerk te schilderen of te tekenen. Als de kerk weer open ging zouden de kunstwerken geëxposeerd worden. Mijn zus Hannie las de oproep en was meteen enthousiast. Ze ging aan de slag met haar pen en papier.

Ze was er best eventjes mee bezig. Uiteindelijk maakte ze een mooie pentekening op haar karakteristieke manier. En deze tekening werd ingestuurd. Na enkele weken kreeg Hannie bericht. Ze was tweede geworden en had een prijs gewonnen. Er werd een datum afgesproken waarop de jury de prijs zou komen brengen. Hannie was in haar nopjes. Ze had er lang aan gewerkt en die moeite werd nu beloond met een prijs!

Op de dag van de afspraak ging de deurbel en stonden twee juryleden voor de deur. Mijn moeder deed open en ze vroegen naar Hannie. Die kwam er al gauw aan. De juryleden werden even stil. Want Hannie heeft duidelijk het syndroom van Down, wat de jury niet verwacht had. Er was ook geen hokje geweest om aan te vinken of je een beperking had. Ze stonden versteld. Zonder te weten dat Hannie een beperking had, hadden ze haar de tweede prijs toegekend. Het juryrapport loog er niet om. Met haar eigen stijl en de bijzondere manier van neerzetten van de grote kerk etc etc. had ze de prijs gewonnen. Mijn moeder was apetrots. Hannie hoorde er bij!

Ik vroeg me toen af of het anders gewogen zou zijn geweest als ze hadden geweten dat Hannie het syndroom van Down had. Hadden ze dan nog objectief naar haar tekening kunnen kijken? Hannie heeft vele kleurplaten voor winkels ingekleurd tijdens Sint, Pasen of andere acties. Dan hadden we de neiging om naast haar leeftijd wel neer te zetten dat ze een beperking had. Ze was immers duidelijk te oud om mee te doen als ze haar leeftijd in moest vullen, maar voor haar beleving niet. Dus een beetje omgekeerde discriminatie. Ze heeft trouwens voor al die kleurplaten nooit een prijs gekregen.

Maar voor haar tekening in eigen stijl van de grote kerk heeft ze die wel ontvangen. En nu hoorde ik dat een van haar andere kunstwerken uitgekozen is voor de tentoonstelling Buitengewoon Stijlvol in de Galerie Special Arts aan de Zonnehof in Amersfoort. Een tentoonstelling met eigentijdse kunstwerken met verwantschap aan de Stijl die te zien is van oktober 2017 tot en met 8 januari 2018. Ik ben trots op die zus van me!

Ria Brands

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Eens sparren?