Aanhoudingen in onderzoek naar mensenhandel

Contact tussen loverboys en meisjes verloopt vaak via social media. Goede voorlichting blijft belangrijk. Zo blijkt ook weer uit onderstaand nieuwsbericht dat gepubliceerd is op politie.nl waarin Jolanda Bergsma van MEE vertelt over de invloed van social media.

Aanhoudingen in onderzoek naar mensenhandel
De vermissing van een 17-jarig meisje leidde tot een onderzoek naar criminele samenwerkingsverbanden in mensenhandel en drugs, een typisch ondermijningsonderzoek. De politie heeft de afgelopen maanden in totaal vijf aanhoudingen verricht en twee woningen doorzocht waarbij diverse goederen in beslag zijn genomen.

Eind 2014 gaven berichten over gedwongen prostitutiewerkzaamheden en de vermissing van een minderjarig meisje, van 17 jaar uit de omgeving van Arnhem, aanleiding om direct een onderzoek te starten. Binnen een week werd het meisje getraceerd en veilig ondergebracht. Het onderzoeksteam van de afdeling Vreemdelingen, Identificatie en Mensenhandel bracht alle informatie in kaart en stootte uiteindelijk op twee groeperingen die zich beide bezig hielden met gedwongen prostitutie maar waarbij ook enkelen zich met drugshandel bezig hielden. Het onderzoek had tijd nodig om een goed beeld te krijgen van de samenwerkingsverbanden.

Aanhoudingen
De verdachten zijn een 28-jarige vrouw, een 21-jarige en 20-jarige man uit Arnhem. Daarna zijn een 21-jarige en een 22-jarige man uit Arnhem aangehouden, welke vandaag worden voorgeleid aan de Rechter Commissaris. Zij worden allen verdacht van betrokkenheid bij uitbuiting van een minderjarig meisje met betrekking tot prostitutiewerkzaamheden. De feiten waarvoor zij zijn aangehouden verschillen onderling maar betreffen mensenhandel, zeden (het maken van kinderporno) en drugshandel. Het gaat hierbij om misbruik, uitbuiting en financieel gewin.

Misdaad mag niet lonen
Tijdens de doorzoekingen in woningen in Arnhem zijn geld en goederen ten behoeve van het onderzoek en ter duiding van wederrechtelijk verkregen voordeel in beslag genomen. In het onderzoek wil de politie zoveel mogelijk uit misdaad verkregen vermogen afpakken. Het crimineel ondernemerschap mag niet lonen en moet zoveel mogelijk worden ontmoedigd. Zo wordt ondermijning van de maatschappij tegengegaan en kan een crimineel geen geld investeren in nieuwe activiteiten of in de bovenwereld. Dat maakt Nederland veiliger. Het onderzoeksteam verzamelt gegevens en feiten om dossiers bij het Openbaar Ministerie in te dienen zodat verdachten vervolgd kunnen worden.

Verleiden tot prostitutie
“Het begint zo vol ogenschijnlijke lieflijkheid en aandacht” zegt Jolanda Bergsma* van ketenaanpak Jeugdprostitutie NOG/MEE. “Maar het zijn doordachte signalen en pulsaties van prikkelende teksten waarmee meisjes in rap tempo worden verleid en ingelijfd.” Jolanda vertelt: “We zien steeds vaker dat jonge meiden via social media (facebook, instagram, viber, chat sites als Baddoo) worden benaderd door mannen en vrouwen met uiteindelijk doel de gedwongen prostitutie. Mannen ‘struinen’ het internet af voor potentiele slachtoffers. Een aantal meiden worden benaderd met een pakkende openingszin of als oude bekende. Bij reageren wordt het contact geïntensiveerd. Het WhatsApp of chat contact (Voorbeeld app)  is in korte zinnen en in snel tempo, waardoor er snel terug geantwoord wordt en er geen tijd wordt genomen om even rustig na te denken wat wijsheid is.”

Grenzen op Social Media
“Contacten via Social Media verlopen veelal gemakkelijker, intensiever en frequenter omdat men elkaar niet face-to-face  ziet. Het voelt al snel vertrouwt en geeft het idee dat je iemand in korte tijd goed kent. Een vriendschap zoals in real-life komt snel verder van je af te staan. Welk meisje gaat ‘s nachts om 2:00 uur ‘aan de klets’ met een voor haar onbekende man? Zou ze hem herkend hebben van een aantal jaren geleden? Hoe zou ze het gevonden hebben als zijn collega aan de deur was gekomen om verhaal te halen? Allemaal dingen die bij echt contact waarschijnlijk niet gepikt zouden worden of op z’n minst de nodige vragen zou oproepen. Het aangeven van grenzen op social media is nog lastiger dan dat het al is in het dagelijks leven. Het is dan ook belangrijk dat jongeren in een vroeg stadium leren weerbaar te worden op het internet. Zeker waar het gaat om social media en seks met soms gedwongen prostitutie als gevolg.” Jolanda benadrukt de risico’s van bijvoorbeeld het doorsturen van een naaktfoto. “Leer wanneer je alarmbellen moeten afgaan!” en ze geeft tips:

Signalen:
De ander weigert de webcam aan te doen
Wil snel ergens alleen met je afspreken
Vertelt weinig over zichzelf
Vraagt veel aan jou
Maakt al snel seksueel getinte opmerkingen
Vraagt om erotische/naakt foto’s
Doet beloftes voor de toekomst
Maakt van jouw “nee” een “ja”
Zoekt veelal contact later op de avond of begin van de nacht

Tips:
Blokkeer iemand direct als je hem niet kent
Doe geen webcam aan
Vertel weinig over jezelf
Vraag door over zijn leven, check concrete gegevens
Neem de tijd voor reageren en bespreek twijfels het liefst met een volwassenen

Welke je vertrouwt.
Bekijk zijn profiel en vrienden; bij een overdaad aan meisjes vrienden….blocken!
Stuur geen naaktfoto’s of erotische foto’s
Spreek in het begin af samen met een vriend of vriendin

Meld misbruik!
De kans dat een slachtoffer van gedwongen prostitutie zich zelf meldt is heel klein, daarom zijn meldingen van getuigen onmisbaar voor hulpverlening en in opsporingsonderzoeken. Meestal worden slachtoffers van gedwongen prostitutie misleid, afgeperst en mishandeld. Vaak zie je dat niet aan de buitenkant omdat de slachtoffers gedwongen worden om te doen alsof ze seks willen. Niet ieder signaal duidt op mensenhandel maar als er een langere tijd een combinatie van signalen te herkennen zijn dan is het belangrijk om dit te gaan melden.

Heb je een vermoeden van gedwongen prostitutie of zit je zelf in zo’n situatie? Bel met Veilig Thuis voor advies of hulp via het nummer 0800-2000.Of meld (mogelijk) misbruik via M. (meldmisdaadanoniem.nl) via 0800-7000. Je kan ook direct de politie bellen via 0900-8844.

*Jolanda Bergsma is trainer en consulent Seksualiteit vanuit MEE Veluwe. Als Ketenregisseur in het Veiligheidshuis NOG is zij daarbij procesverantwoordelijke voor Toewijzing, zorgcoördinatie en uitvoering en is zij betrokken bij Preventie en vroegsignalering rondom jeugdprostitutie en loverboys.

Contact