Waar bemoei je je mee? (Blog)

Als vrijwilliger in de wereldwinkel werd ik afgelopen week geconfronteerd met een bijzondere klant. Ze kwam binnen, stond een half uur bij de beeldjes en rekende twee beeldjes af. Ook vroeg ze of ik ze als cadeautje wilde inpakken. Daarna vertrok ze. Na 10 minuten kwam ze terug. Ze ging weer voor de plank met beeldjes staan en na enkele minuten kwam ze bij de kassa. Ze wilde een gekocht beeldje ruilen voor een duurder beeldje. Die vond ze toch mooier. Dat kon natuurlijk en na alles geregeld te hebben ging ze weer weg. Na 10 minuten kwam ze weer binnen. Ze gaf aan het ingeruilde beeldje toch ook te willen kopen. En of we die ook als cadeautje wilden inpakken.

Aan alles kon ik merken dat ze een kwetsbare vrouw was. Toen ze de winkel weer verliet vertelde mijn collega in de winkel dat er onder de vrijwilligers over haar gesproken wordt. Dan is ons dorp klein. Ze weten dat ze beschermd woont en werkt en een beperking heeft. En dat ze niet veel uit te geven heeft. Toch komt ze regelmatig in de winkel en koopt van die mooie hebbedingetjes. De vrijwilligers maken zich zorgen over haar. Geeft ze niet te veel geld uit in de winkel waardoor ze geen geld overhoudt voor haar basisuitgaven? Maar kun je dat zomaar aan haar vragen in de winkel? Aangeven dat je bezorgd bent en denkt dat ze wellicht haar geld beter zou kunnen gebruiken? Waar bemoei je je dan mee?

Mijn collega en ik bespraken zo de voors en tegens. Het is toch not done om je te bemoeien met een aankoop van iemand die het nog netjes betaald ook omdat je vermoedt dat het iemand in de financiële problemen zou kunnen brengen? Maar wie zou dat anders moeten aangaan met die persoon?

Een ander voorbeeld is dat ik over een man hoorde die bij een verzorgingshuis woont en ambulante begeleiding krijgt van een derde partij. Deze partij werd gebeld dat het toch niet kan dat hij zoveel drinkt en voor overlast zorgt bij de buren. Blijkt hij zijn drank te kopen in het winkeltje van datzelfde verzorgingshuis. Tja, wie moet nu ingrijpen? Kan het winkeltje een verbod krijgen om hem drank te verkopen? En moet dat winkeltje dan bijhouden wat aan wie wel en wat niet verkocht mag worden? En dan verplaatst de vraag zich naar een supermarkt in de buurt, wat dan?

Wat zou het mooi zijn als je gewoon in gesprek zou kunnen gaan met deze kwetsbare mensen. Uit positieve nieuwsgierigheid in contact gaan. Zodat de persoon aangesproken wordt en het niet achter zijn rug om gebeurt. Maar daar valt nog wel handelingsverlegenheid te overwinnen!

Ria Brands

Contact