Een pleidooi voor mensen die vastlopen

Onze levenscoaches doen hun werk met heel hun hart. Ze zetten alles op alles om te voorkomen dat mensen met een beperking vastlopen en ondersteunen hen om mee te kunnen doen in onze samenleving. Die hartstocht gaat ver; zo blijkt uit het pleidooi van onze collega levenscoach Bert van Eekeren. In rake woorden omschrijft hij hoe hij mensen vast ziet lopen. Hoe hij ze de weg ziet kwijtraken binnen instanties. En langzaam de hoop ziet opgeven. In zijn betoog legt hij uit hoe hij mensen met een beperking aan de hand wil nemen. Hoe hij ze stap voor stap wil begeleiden naar een plek in de maatschappij. Een plek waar ze zichzelf – met de juiste ondersteuning – weer kunnen redden. Het kán. Áls gemeenten hem en zijn collega’s de kans maar geven. Lees hieronder het pleidooi van Bert.

 

Levenscoach Bert van Eekeren: “Met de regelmaat van de klok ontmoet ik cliënten met autisme die volledig vastgelopen zijn. Eerdere vormen van hulpverlening brachten niet waarop ze hoopten waardoor ze het vertrouwen in instanties – en zichzelf – verloren. Ook kom ik cliënten tegen die nog nooit hulp hebben gehad, simpelweg omdat hun autisme nog niet eerder onderkend werd. Bij hen speelt er meestal op veel leefgebieden iets waar ze zelf niet uitkomen. Ik zie hoe familie en vrienden hun geliefde al jaren proberen te helpen; vaak zonder resultaat en mét veel frustratie. Ik zie hoe verschillende instanties en scholen het laten afweten. Niet uit onwil, maar vaak omdat er weinig tot geen afstemming is en er veel verschillen in belangen en procedures bestaan. Het “systeem” zit vaak in de weg om tot goede oplossingen te komen. De mensen die dicht bij de cliënt staan zien door de bomen het bos niet meer, voelen zich niet gehoord en nemen uiteindelijk zelf de rol van hulpverlener maar op zich. Ik vind het schrijnend, zeker omdat het allemaal niet hóeft zo.

 

Het zou deze mensen zó veel ellende besparen als ze één persoon hebben die hen door de wirwar van partijen begeleidt. Eén onafhankelijke ondersteuner met kennis van ‘het systeem’. Iemand die ervoor zorgt dat instanties wél efficiënt met elkaar samenwerken. Iemand die het overzicht houdt en erop stáát dat de cliënt en diens naasten gehoord worden. Iemand die de juiste mensen bij elkaar weet te roepen en de boel op de rails houdt. Een professional die de taal van de instanties spreekt, hun procedures kent en daardoor stagnaties en hokjesdenken voorkomt. Iemand die erop toeziet dat partijen er zíjn voor de cliënt. Op die manier voorkomen we dat de mensen volledig vastlopen. Dat iemand met een uitdaging maar blijft zwemmen en vaak na jaren nog op exact hetzelfde punt dobbert…

 

De oplossing, die onafhankelijke persoon die mensen langs alle instanties begeleidt, die bestáát gewoon. Dat is de levenscoach van MEE! Ik begrijp daarom niet dat gemeenten niet massaal bij ons aankloppen om de trajecten voor levenscoaching in te kopen. Onze hulp spaart de doelgroep en hun naasten veel getob en ellende en voorkomt dat ze vérder in de problemen komen. Natúúrlijk kost ons werk de gemeente geld, maar ik ben ervan overtuigd dat onze begeleiding, die mensen écht verder helpt, op lange termijn geld zal besparen. Het zorgt ervoor dat mensen weer mee kunnen doen in de maatschappij en voorkomt dat ze na escalatie uiteindelijk bij de GGZ belanden.

 

Natuurlijk zijn er tal van mogelijkheden voor individuele begeleiding en zijn er gelukkig wel degelijk goede organisaties die hierin hulp kunnen bieden. De uitdaging is echter dat ze uiteindelijk allemaal gebonden zijn aan de beperkte budgetten en uren die worden toegekend. Ook vormt het een probleem dat de goede organisaties de toestroom van nieuwe cliënten bijna niet aankunnen, waardoor de mogelijkheden om begeleiding in te kunnen zetten stagneren en er wachtlijsten ontstaan. Iets dat zeer onwenselijk is. Een andere uitdaging is dat de meeste individueel begeleiders zich door de beperking in uren bij een groot deel van de zorgaanbieders maar kunnen focussen op een beperkt aantal vlakken., Daardoor wordt het volledige probleem niet belicht; al zijn er gelukkig ook mooie uitzonderingen daarop. Het voordeel van de levenscoaches van MEE is dat we werken vanuit een integrale benadering en een brede kennis en ervaring hebben. We begrijpen de uitdagingen van onze doelgroep, spreken de taal van de instanties en kennen de meest efficiënte route door de netwerken. Daarnaast werken we volledig onafhankelijk en kunnen er afspraken worden gemaakt over de flexibele inzet van uren. Hierdoor worden mensen efficiënter geholpen en belanden ze niet met grotere problemen als depressies en angsten bij de GGZ. Ik ben ervan overtuigd dat mijn collega’s en ik zó veel voor deze doelgroep kunnen betekenen. Als we daar de kans maar voor krijgen!

 

Door alles wat ik in praktijk tegenkom, stuk voor stuk situaties die met goede begeleiding voorkomen hadden kunnen worden, voel ik dat ik dit moet doen. Dat ik dit pleidooi voor deze doelgroep móet houden. Ik zie het probleem en ik zie de oplossing. Het is zó frustrerend dat die twee nog niet massaal bij elkaar komen. Voor zowel cliënten, naasten, gemeenten, maar óók voor zorgaanbieders en behandelaars kunnen we veel betekenen. Als het maar lukt om meer te mogen doen van gemeenten. Mijn collega’s en ik willen niets liever dan mensen op weg helpen om weer ‘gewoon’ mee te kunnen doen. Om zich beter te voelen. En weer een volwaardig onderdeel van de maatschappij te worden!”

 

Bert van Eekeren
Levenscoach MEE

Meer informatie of napraten?
Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een levenscoach in uw gemeente, of wilt u met ons in gesprek over de inhoud van dit pleidooi? Dan horen we heel graag van u. Meer informatie over het werk van onze levenscoaches vindt u hier: Optimaal participeren met de Levenscoach

Contact