“Forse toename van afpersing met naaktfoto’s via internet”

NOS, 25 januari 2017: ‘Het meldpunt voor online misbruik van kinderen en jongeren Help Wanted heeft afgelopen jaar flink meer meldingen binnengekregen van sextortion. Dat is online afpersing met naaktfoto’s of -video’s. Het aantal steeg van 721 in 2015 naar 851 in 2016, een stijging van bijna 20 procent.

De helft van de meldingen kwam van jongeren tussen de 8 en de 25 jaar. “Wat je ziet is dat jongeren meer risico’s nemen. Daar ben je ook puber voor, je hoort dan fouten te maken”, zegt Maaike Pekelharing van Help Wanted. “Ook al weten ze dat ze het niet moeten doen, ze laten zich toch meeslepen in het moment.” ‘

Weinig kennis bij jongeren en professionals
MEE geeft gastlessen, workshops en trainingen over sexting, sextortion en loverboys aan zowel  jongeren en professionals. De aanvragen rijzen de pan uit; in de twee weken voorafgaand aan de publicatie van NOS gaf MEE 13 lessen over dit onderwerp op het voortgezet onderwijs en staan er nog 20 lessen gepland voor de komende weken. Jolanda Bergsma van MEE: “Opvallend is dat zowel de jongeren als de professionals weinig kennis hebben over deze problematiek. Zo weten ze bijvoorbeeld vaak niet dat als het over een minderjarige gaat, er sprake is van kinderporno. En dat terwijl in de klassen die ik tegenkom, 80% aangeeft ermee te maken te hebben gehad. Ook in de trainingen die ik geef voor professionals over dit onderwerp, geven aan er veel mee te maken te hebben.” Wat opvalt is dat aanvragen nauwelijks afkomstig zijn van speciaal onderwijs. “Terwijl juist deze doelgroep zo kwetsbaar is als het gaat om het versturen van naaktfoto’s en de mogelijke dreiging erna”, aldus Jolanda.

Gastlessen en trainingen
MEE komt graag in contact met scholen en professionals om dit onderwerp bespreekbaar te maken en hen te ondersteunen met gastlessen en trainingen. Neem contact op met MEE via T 088 633 0 633.

Contact