Gemeenten overschatten licht verstandelijk beperkten

De gemeentelijke zorg voor licht verstandelijk beperkten schiet tekort. Gemeenten hebben te weinig kennis over deze groep gehandicapten om in te schatten hoeveel hulp zij nodig hebben. Dit zeggen drie koepelorganisaties voor verstandelijk beperkten – Ieder(In), het Landelijk Kenniscentrum LVB en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) – in NRC Handelsblad.

De organisaties reageren op een eerder artikel van de krant over een sterfgeval in een gezin met licht verstandelijk beperkte gezinsleden in Zoetermeer. Volgens instanties is de hulp tekortgeschoten, mede omdat de zelfredzaamheid van het gezin werd overschat. Gemeenten zijn sinds dit jaar verantwoordelijk voor de begeleiding van licht verstandelijk beperkten. In lijn met het zogenoemde ‘eigenkrachtbeleid’ bekijken gemeenten eerst wat hulpvragers zelf kunnen, alvorens zij zorg vergoeden. Bij licht verstandelijk beperkten is die eigen kracht vaak gering, maar zij komen minder kwetsbaar over. Al in 2012 waarschuwde de VGN gemeenten voor overschatting van licht verstandelijk beperkten.

Eerder dit jaar constateerden de samenwerkende inspecties voor de jeugdzorg hetzelfde. Gemeentelijke wijkteams zijn sinds begin 2015 de toegangspoort tot de zorg en hebben weinig kennis over licht verstandelijk beperkten, schreven de inspecties. Hierdoor kunnen wijkteams moeilijk inschatten hoe zelfredzaam deze doelgroep is. De inspecties: “Het risico ontstaat dat medewerkers problematiek niet herkennen, en niet de juiste hulp inzetten.”

 

 

 

Contact