Idealis wint Quick Scan VN-verdrag

In de zomer is MEE Veluwe een winactie gestart waarbij organisaties kans maakten op een gratis Quick Scan VN-verdrag. Deze scan toetst in hoeverre een organisatie toegankelijk is voor mensen met een beperking op allerlei vlakken. Inmiddels is de winnaar bekend: bij Idealis, studentenhuisvester in Wageningen en Ede, wordt binnenkort de Quick Scan VN-verdrag uitgevoerd.


Scan door ervaringsdeskundigen
MEE heeft een poule van ervaringsdeskundigen – mensen met verschillende beperkingen – die een Quick Scan kunnen uitvoeren. Met de uitkomsten van de Quick Scan krijgen organisaties o.a. een goed beeld waar ze staan op het gebied van toegankelijkheid voor mensen met een beperking en is duidelijk waar quick wins te behalen zijn. Susanne Emde, projectleider MEE: “Wat voor de één toegankelijk is, is voor een ander weer totaal anders. Bij toegankelijkheid denkt iedereen al gauw aan fysieke toegankelijkheid. Bijvoorbeeld of iemand met een rolstoel een gebouw in kan. Maar toegankelijkheid is veel breder dan dat. De Quick Scan stipt alles aan: fysieke toegankelijkheid, maar ook mentale, digitale en schriftelijke toegankelijkheid. En aandacht voor toegankelijkheid in beleid. Organisaties bepalen zelf op basis van redelijkheid en haalbaarheid wat zij met de adviespunten doen. Ze laten hiermee vooral ook zien dat ze open staan voor (gesprek over) toegankelijkheid. Dát is wat we willen bereiken.”


Toegevoegde waarde voor organisaties
In september wordt de Quick Scan VN-verdrag uitgevoerd bij winnaar Idealis, studentenhuisvester in Wageningen en Ede. Robin Jager, Sociaal beheerder bij Idealis en winnaar van de actie: “Vaak is het voor iemand met een beperking lastiger om een goede woonplek te vinden. Wij hebben daar al het nodige voor in huis; zo kunnen een aantal kamers in onze complexen eenvoudig aangepast worden voor mindervalide mensen. Maar we zijn continu bezig met het verbeteren van onze dienstverlening. Toen ik de winactie van MEE Veluwe zag, heb ik Idealis dan ook direct aangemeld. We gaan met de Quick Scan o.a. onze website onder de loep nemen: is deze bijv. ook goed leesbaar voor iemand met autisme? De Quick Scan VN-verdrag is een goed initiatief en een toegevoegde waarde voor organisaties om de kwaliteit van je dienstverlening verder omhoog te krijgen!”


Ook interesse in een Quick Scan? Klik hier en vraag ‘m aan!


In juli 2016 is het ‘VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap’ in Nederland geratificeerd. De kern van dit verdrag is dat mensen met zowel fysieke, zintuiglijke als ook verstandelijke beperkingen gelijke rechten hebben om volwaardig mee te doen in de samenleving. Het verdrag is een opdracht voor iedereen. Het verplicht overheid(instanties), ondernemers en werkgevers om hun goederen, diensten en werkgelegenheid toegankelijker te maken voor mensen met een beperking.

Contact