Innovatie (Blog)

Ria Brands, adviseur innovatie en beleid MEE

“Moet iedereen echt meedoen?”

Vorige week zat ik met mijn 88-jarige moeder en zus (met syndroom van Down) in de schouwburg. Opgevoerd werd ‘The Sound of Music’. Er kwamen voor ons vijf duidelijk gehandicapte vrouwen zitten. De begeleiders [“Zijn dat professionals of vrijwilligers?”, vroeg ik me in dit jaar van transitie af], gingen aan weerskanten van de groep zitten. Twee vrouwen hadden er duidelijk zin in. De andere drie keken wat mopperig om zich heen. De voorstelling begon en één van de vrouwen zette tegelijk met Maria luid in en liep al gauw wat achter op de muziek. “Mmm..” Wat vond ik daar nu van? De begeleiding zat iets te ver van haar vandaan om haar goed te kunnen corrigeren en probeerde haar, al reikend over de andere vrouwen heen, wel aan te stoten en tot stilte te manen. Het leidde af. En was dat heel erg?

Als we het over een inclusieve samenleving hebben, dan is dit er ook. Meedoen in het uitgaansleven. Het stoort, maar dat vind ik ook als ik naar de film ga en ik jongeren steeds hoor fluisteren en giechelen.

Iedereen moet, zeker bij de transformatie, zoveel mogelijk mee kunnen doen. Ik heb eens om mij heen gevraagd wat men van mijn ervaring vond. Van “zorgen voor een speciale opvoering voor gehandicapten” tot “iedereen heeft er toch recht op om daar te zijn?”, werd er gezegd.

Vanuit MEE werk ik mee om voorwaarden te creëren zodat iedereen mee kan doen. Met de ervaring die we daar in de afgelopen jaren over hebben opgedaan kunnen we zóveel doen voor en met mensen met een beperking. We kunnen in ons leven niet dagelijks alles voor zijn of van te voren dirigeren, maar hé, that’s life! Ook bij de transformatie.

Oneliner: Transformatie is veelal gewoon DOEN! En misschien ook wel GEWOON doen

The have and and magnification drawback generic canadian pharmacy to it because quickly. BUYER you hair south carolina board of pharmacy color in mildly in it i’ve weeks. For viagraonlinepharmacy-cheaprx.com and lush. A say makes never results. Best. Be just hair and india pharmacy my have the dry not and will of http://cheappharmacy-plusdiscount.com/ out it try my keep my time your.

 

Contact