MEE ongerust over gebrekkige zorg in de klas

MEE Nederland onderschrijft de zorgen die Ieder(in) in een brandbrief heeft geuit in de richting van de Tweede Kamer over de gebrekkige zorg voor zorgintensieve kinderen. Het gaat om kinderen die goed mee kunnen op school, maar die in de klas extra zorg en/of begeleiding nodig hebben. Deze kinderen komen sinds begin van dit jaar steeds vaker in de knel. Cliëntondersteuners van MEE ervaren dat steeds meer ouders worstelen met de financiering voor de zorg van hun kind door de veranderingen in de zorg en het passend onderwijs.

Sinds januari dit jaar zijn de zorgverzekeraars verantwoordelijk voor de intensieve kindzorg. Dat kan een combinatie zijn van verpleging, persoonlijke verzorging en begeleiding. Het komt nu voor dat zorgverzekeraars onterecht doorverwijzen naar gemeenten voor de betaling. Gemeenten verwijzen vervolgens weer naar het schoolbestuur met het oog oppassend onderwijs of terug naar de zorgverzekeraars. De onduidelijkheid bij scholen, gemeenten, ouders en instellingen leidt in de praktijk tot gebrekkige zorg.

Jan de Vries, directeur van MEE Nederland: “Bij MEE herkennen wij de signalen van Ieder(in). Het kan niet zo zijn dat ouders van kinderen met een intensieve zorgvraag van het kastje naar de muur worden gestuurd, waardoor hun kinderen uiteindelijk niet kunnen deelnemen aan het onderwijs. Wij doen er alles aan om ouders van gedupeerde kinderen te ondersteunen in deze vaak ingewikkelde zoektocht, zodat hun kinderen gewoon op hun vertrouwde school kunnen blijven. Ook zullen we zorgverzekeraars wijzen op hun verantwoordelijkheid.”

Het nieuwsbericht en de brandbrief van Ieder(in) kunt u hier lezen.

Lees meer over MEE en het onderwijs.

Contact