Moeite om vacatures te vervullen? MEE ziet volop kansen en mogelijkheden

Werkgevers hebben steeds meer moeite om aan personeel te komen voor beroepen waar geen opleiding voor nodig is. Dat blijkt uit een onderzoek van het UWV onder ruim 2000 werkgevers. Het personeelstekort voor werk zonder instroomeisen is volgens MEE onnodig. Er liggen volop kansen en mogelijkheden om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen.

Krapte in 20 beroepen zonder instroomeisen
Voor veel moeilijk vervulbare vacatures is geen specifieke opleiding vereist. Wel wordt soms gevraagd om certificaten die in een aantal dagen te halen zijn. Volgens het UWV gaat het om zo’n 20 beroepen: van assemblagemedewerker tot asbestverwijderaar, van heftruckchauffeur tot verkeersregelaar en van schoonmaker tot verkoopmedewerker tankstation. Voor veel van deze functies is het voor werkgevers moeilijk om personeel te vinden. MEE denkt dat veel mensen met een beperking heel geschikt zijn voor het vervullen van deze vacatures. Met de expertise van MEE kunnen deze potentiële medewerkers begeleid worden in hun nieuwe baan en helpen om de personeelstekorten tegen te gaan.

Groot arbeidspotentieel om aan te spreken
Nog altijd zit er veel onbenut arbeidspotentieel in de grote groep mensen met een beperking die graag willen en ook kunnen werken. MEE ziet de huidige arbeidstekorten daarom als een kans voor de werkgevers en als kans voor de groep mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Want ook iemand met een beperking kan uitstekend functioneren. Vaak is daarvoor alleen wat extra begeleiding nodig. Als je als werkgever de beperking herkent en weet hoe je hiermee om moet gaan zijn medewerkers met een beperking niet anders dan de rest.

Open hiring: maak gebruik van innovatieve concepten
MEE is de participatiepartner voor werkgevers die inclusief (willen) ondernemen. MEE richt zich daarbij niet alleen op het werk, maar ook op de andere levensgebieden van de werknemer. Deze integrale aanpak zorgt niet alleen voor een betere inzetbaarheid en minder uitval, maar ook voor bewustwording en wederzijds begrip tussen werkgever en werknemer. Ook is MEE samenwerkingspartner voor verschillende innovatieve concepten om extra arbeidspotentieel aan te trekken, zoals open hiring.

Schakel de expertise in van MEE
Wilt u als werkgever meer weten over het in dienst nemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt? Wij adviseren en ondersteunen u als werkgever graag met onze kennis en expertise op het gebied van arbeid. We kunnen bijvoorbeeld inzicht geven in de (financiële) mogelijkheden om mensen in dienst te nemen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We kunnen met trainingen de deskundigheid bevorderen van uw leidinggevenden of collega’s. Ook kunnen we als aanvulling op of alternatief voor reguliere jobcoaching barrières wegnemen die het goed functioneren van iemand belemmeren.

Meer weten? Bekijk onze pagina Arbeid of neem direct vrijblijvend contact op met een van onze Adviseurs Inclusie via T 088 633 0 633

Contact