Parkeren met een invalideparkeerkaart (Blog)

Sinds mijn moeder een invalidenparkeerkaart heeft, let ik er op waar de parkeerplekken voor invaliden zich zoal bevinden. Ook bekijk ik de mensen die daar dan parkeren en vervolgens uit stappen. Op welke gronden krijgen mensen zo’n parkeerkaart? Soms zie ik verder niets aan de persoon die uitstapt. Is dat dan een verwant van de parkeerkaarthouder die er even gebruik van maakt voor eigen gerief? En is dat erg? En soms wordt er van alles uitgeladen om vervolgens met hulpmiddelen vanuit de auto te komen om op weg te kunnen gaan naar een winkel.

De plekken van de parkeerplaatsen zijn vaak dichter bij dan de andere plekken. Maar soms ook niet. Zo zijn er bij een supermarkt in ons dorp negen plekken gereserveerd voor invaliden. Maar ik moet zeggen dat als je op de negende plek staat, je nog behoorlijk ver van de winkel vandaan bent. Dan zijn er andere, reguliere plekken die dichter bij zijn. Het enige voordeel dat je dan nog hebt bij zo’n plek is dat hij breder is en je dus meer ruimte om je auto hebt voor een rolstoel of rollator.

Als ik met mijn moeder naar de supermarkt ga, wil ze beslist op een invalidenparkeerplaats. Ik wil dan nog wel eens op de plek gaan staan die dichter bij is en dat snapt mijn moeder niet. Die denkt eigenlijk niet meer over de andere plekken na en of die dichter bij zijn. Ze gaat er van uit dat die dan toch wel verder af zullen liggen.

Afgelopen week vond een andere weggebruiker de negende plek ook te ver. Wij hadden de eerste parkeerplek in de rij. Toen we terug kwamen met onze boodschappen had de bestuurder van deze auto op de stoep naast onze plek geparkeerd. Het gevolg was dat mijn moeder niet goed met haar rollator tussen de auto’s kon komen. De bestuurder van de auto had wel zijn invalideparkeerkaart voor de ruit gelegd. Met andere woorden: We moesten maar begrip hebben. Nu stond de auto ook op de plek waar rolstoelers op en van de stoep kunnen rijden. Daarmee blokkeerde hij die afrit ook. Dus met zijn invalidenparkeerkaart hield hij geen rekening met andere invaliden. Toch jammer!

Ria Brands

Contact