Studenten succesvol klaargestoomd voor sociale netwerkversterking

Gemeenten hechten steeds meer belang aan de juiste wijze van benaderen van hun burgers. Steeds vaker wordt van burgers verwacht dat zij en hun netwerk onderdeel zijn van de oplossing, eigen verantwoording en initiatief nemen. Het vraagt iets van je vaardigheden en grondhouding om als professional aan de slag te gaan in dit sociale domein. MEE West-Brabant heeft een programma ontwikkeld om studenten nog voor hun afstuderen klaar te stomen voor de werkwijze rondom sociale netwerkversterking (SNV). De eerste lichting is een feit, met succes!

Een aantal studententeams kregen in hun eerste werkweek al meteen hun eerste kennismaking met SNV. Door een vierdaagse basistraining worden zij klaargestoomd om meteen te gaan werken volgens de visie en werkwijze van SNV. Demi, student binnen het studententeam Breda, vertelt hoe haar team dit ervaren heeft. Demi; ’De training heeft ons veel nieuwe inzichten gegeven. Het is heel goed om hier meteen mee te starten en om deze manier van werken je eigen te maken. Je moet een andere manier van denken en benaderen krijgen. We dachten voor we begonnen aan onze stage dat we veel voor de cliënten zouden gaan doen en regelen. Door deze manier van werken laat je de cliënt juist zelf het werk doen. Wij ondersteunen natuurlijk, maar we stimuleren ze om het antwoordt of de oplossing zelf te vinden. Daarnaast zie je dat het netwerk van mensen zo belangrijk en waardevol kan zijn. Natuurlijk is dit bij iedere cliënt anders, maar vaak zijn mensen uit de omgeving echt bereid om te helpen. Het is een leerzame training. De kennis die we hebben opgedaan delen we met onze collega’s die de training nog niet hebben gehad. Zo leren we hen ook nog iets.”

Studenten:

‘Doordat ik de SNV training in het begin van mijn stage heb gehad, kon ik meteen met de cliënt aan de slag en heb ik nu al veel ervaring met het werken volgens de methode SNV’.

‘Na een SNV traject is uiteindelijk vaak minder professionele hulp nodig dan aanvankelijk gedacht wordt’.  

‘SNV heeft mij opgeleverd dat ik meer handvatten heb gekregen bij het werken met cliënten en hun sociaal netwerk’.  

‘SNV heeft ervoor gezorgd dat de cliënt meer bewust wordt gemaakt van de krachten van zijn eigen netwerk’.

Lees meer over Sociale Netwerkversterking

 

 

Contact