Vervoersapp helpt Bjorn MEE op Weg naar zelfstandigheid

Bjorn Commendeur is 18 jaar. Omdat hij moeilijk kan leren en autisme heeft, gaat hij naar de Daniel de Brouwerschool in Wilp.  Bjorn loopt daarnaast stage op het Groene Erf in Schalkhaar. Om daar te komen maakt hij gebruik van de taxi, maar Bjorn wil graag zelfstandig leren reizen. Daarom heeft hij zich aangemeld voor het project MEE op Weg. Zijn zus Tess helpt Bjorn met oefenen en het gebruik van de vervoersapp. Zelfstandig reizen naar Madurodam is Bjorn zijn grootste wens.

bjorn“Ik wil graag zelfstandig worden zodat ik zelf naar mijn opa en oma kan reizen in Doetinchem”, vertelt Bjorn. “Ik vind het leuk, maar ook spannend om te leren reizen met de app. Mijn zus Tess reist gelukkig met mij mee. Ik leer van haar ook wat ik moet doen in onverwachte situaties. Want toen we een keer naar het winkelcentrum gingen, liep de app vast en wist ik het even niet meer. Tess belde de hulplijn en we werden goed verder geholpen. De vrouw die van de hulplijn was erg aardig. Ze wist mijn naam en kon precies zien waar ik was. Ze vertelde mij waar de bus stond, hoe laat deze vertrok en waar ik moest uitstappen. Ik kon alles onthouden, bleef rustig en het is goed gekomen”, vervolgt Bjorn trots.

Meer mogelijkheden
Zijn moeder vertelt dat Bjorn heel gemotiveerd is om zelfstandig te worden. “Hij is bovendien gewend om met apps te werken. We hopen dat Bjorn hiermee leert om zelfstandig te reizen. Zijn grootste wens is om alleen naar Madurodam te gaan. Ook zou het fijn zijn als hij naar zijn opa en oma in Doetinchem kan leren reizen. We hebben uitgezocht of hij naar school kan gaan met het Openbaar Vervoer, maar dat is niet haalbaar. Hij is dan uren onderweg omdat de verbinding slecht is. Als hij kan leren om met de app te reizen, dan kan hij in de toekomst misschien wel een stageadres of werk vinden dat wat verder uit de buurt ligt. Zelfstandig reizen vergroot zijn mogelijkheden.”

Verschillende trajecten
In de vakantie gaat Bjorn verschillende trajecten oefenen met zijn zus. Zij vindt het leuk om hem te helpen te leren reizen. Tess: Ik wil na mijn school SPH gaan studeren en vind het leuk om mensen te begeleiden. Ik ben dan even niet zijn zus, maar heb een andere rol. Het fijne van de app is, dat hij niet alles hoeft uit te zoeken. Ik leer vooral zijn manier van denken kennen en in zijn manier meedenken. Ik vond het wel lastig om hem te motiveren contact te maken met de hulplijn toen de app vastliep. Eerder zou ik het overnemen, maar nu moest ik hem laten opnemen toen de hulplijn ons belde. Dat is gelukt en daar ben ik blij om. We gaan samen nog veel oefenen, waarbij ik ook een keer achterin de bus ga zitten en Bjorn voorin. Ik heb er zin in!”.

 

Contact