Verwarrende aanpak voor personen met verward gedrag op de rit? (Blog)

Door Ria Brands

De laatste weken is het nogal extra in het nieuws. In allerlei vormen en maten. Het vervoer door de politie voor verwarde personen wordt of is afgebouwd. Het aantal meldingen over verwarde personen stijgt fors. Verwarde personen mogen in Haarlem niet meer in de ambulance maar moeten in een personen auto worden vervoerd. Politie helpt verwarde personen nog een half jaar in Twente en dan moeten de gemeenten een opvangplan hebben. In Leeuwarden komt een pilot plek voor verwarde personen. Er is meer dwang mogelijk bij verwarde personen in Den Haag. Maar ook, “oordeel niet maar heb compassie met verwarde mensen”, zegt Toon Walravens. Hou ze in de samenleving. Hij spreekt uit eigen ervaring. De vraag naar meer bedden in de GGZ lijkt een oplossing, maar is dat niet.

Er is een taskforce ingesteld en ook een aanjaagteam en er wordt subsidie gegeven voor mooie projecten die iets aan de verwarde personen problematiek willen en kunnen doen. Veelal wordt de GGZ daarbij genoemd. En gelukkig zie je steeds vaker dat er erkend wordt dat verward gedrag ook door andere factoren komt.

Dat laatste stemt mij blij. De focus rondom verwarde personen leek in eerste instantie alleen bij de GGZ te liggen. En dan is de aanpak toch iets anders dan als je erkent dat er een verstandelijke beperking onder kan liggen. Ook Niet Aangeboren Hersenletsel of dementie worden hierbij  steeds vaker erkend. Hoeveel zaken hebben we in onze maatschappij niet erg ingewikkeld georganiseerd. En er wordt maar verondersteld dat iedereen daar zelfstandig mee kan dealen. En voor het geval dat je dat (even) niet kan, mensen om je heen hebt waar je hulp en steun kunt vragen.

Gemeenten hebben de opgave om voor 1 oktober 2018 een goed werkende aanpak voor mensen met verward gedrag te realiseren en te implementeren. En als dat dan gebeurt, weten wij als medemens er dan in ons dagelijkse leven mee om te gaan? Als ik ga boodschappen doen en er loopt buiten de supermarkt een man luid voor zich uit te praten zonder zich echt tot iemand te richten, weet ik dan wat me wel of niet te doen staat? Aan de andere kant bedenk ik me dat mijn zus, als zij door het dorp loopt, ook nogal luid in zichzelf loopt te praten. Niemand ziet haar als een verward persoon. Het helpt waarschijnlijk dat ze het syndroom van Down heeft en mensen haar onderhand wel kennen. “Die Hannie hoor je van ver aankomen”, zeggen ze dan tegen mij.

In een interview met enkele collega’s van mij die trainingen gaan geven rondom dit thema las ik: “Een EHBO-cursus volgen om een ander te helpen in geval van nood is de normaalste zaak van de wereld. Leren hoe je omgaat met de verwarde medemens is veel minder vanzelfsprekend”.

Iedereen komt ze wel eens tegen. Vaak hoef je niets te doen. Maar wat als dat wel het geval is? En als je zou weten wat je zou kunnen doen en daarmee een verschil voor die persoon zou kunnen zijn? Een verschil van begrepen worden en op de juiste manier aansluiting kunnen krijgen. Zo’n maatschappij wens ik ons toe.

Contact