Zelf op de fiets naar school door project MEE op Weg

Met een grote glimlach op zijn gezicht stapt Luc de Jong iedere ochtend op zijn fiets. De acht kilometer naar zijn school in Raalte legt hij zelfstandig af. En dat is best bijzonder, want Luc ging jarenlang met de taxi naar school. Totdat hij via de gemeente Raalte kennis maakte met MEE op Weg. Een project van MEE dat mensen met een beperking de kans geeft te ontdekken wat hun mogelijkheden zijn om meer zelfstandig te reizen naar school, werk of bijvoorbeeld een sportvereniging. 

Luc is 12 jaar en zit in groep 8 van De Horizon, een school voor speciaal basisonderwijs in Raalte. Tot voor kort werd Luc gebracht en gehaald met de taxi. Dit voorjaar belde de gemeente Raalte de ouders van Luc met de vraag of hij belangstelling had voor het project MEE op Weg van MEE.  “Als ouders stonden we in het begin best huiverig tegenover het idee dat Luc zelfstandig naar Raalte zou fietsen”, vertelt zijn moeder. “We dachten eerlijk gezegd ook dat het een maatregel was van de gemeente om te besparen op het taxivervoer. Maar daar komen we echt van terug, want het project MEE op Weg heeft Luc veel opgeleverd. Hij heeft meer vrijheid en zelfvertrouwen gekregen. Luc kan, net als andere kinderen, na schooltijd ook eens bij een vriendje blijven spelen en later naar huis komen”, aldus de moeder van Luc. “Hij is niet  langer afhankelijk van de taxi die op vaste tijden haalt en brengt”.

Oefenen met een maatje
Het project MEE op Weg geeft mensen met een beperking de kans te ontdekken wat hun mogelijkheden zijn om meer zelfstandig te reizen. “Kinderen, jongeren, volwassen en ouderen met een beperking krijgen ondersteuning van familieleden of vrijwilligers, de zogenoemde MEE op weg-maatjes” legt Marloes Wijermars van MEE uit. “De deelnemer bepaalt zelf welke route hij wil oefenen en hoe hij deze wil afleggen. Lopend, met de rolstoel, fiets, bus of trein. Het maatje gaat letterlijk en figuurlijk met de deelnemer mee op weg, zolang dat nodig is. Luc heeft met zijn eigen ouders de route van huis naar school geoefend. Binnen een week hadden zowel Luc als zijn ouders het vertrouwen dat Luc zelfstandig naar school kon fietsen”.

Eigen kracht
Het project MEE op Weg is ontstaan in 2010 in de gemeente Zwolle en vindt al in veel gemeenten in Nederland plaats. Het project geeft mensen de mogelijkheid om de eigen kracht te vergroten en te werken aan zelfstandigheid. Professionals, ouders, leerkrachten en vervoerders spelen daarbij een belangrijke rol. “We zijn blij dat Luc heeft deelgenomen aan MEE op Weg. Volgend schooljaar gaat hij naar het voortgezet onderwijs in Raalte en ook dan gaat hij zelf op de fiets”, besluit de moeder van Luc  trots.

Meer informatie over het project MEE op Weg 

Contact