Zelfstandig reizen van huis naar werk

Buslijn 205 vertrekt om 08.33 uur uit Barneveld naar Voorthuizen. Harm Jan van de Breevaart (34) is op woensdag en vrijdag één van de passagiers die instapt. Hij checkt in, neemt plaats en houdt het scherm in de bus nauwlettend in de gaten. Na 6 haltes checkt hij uit en loopt de laatste paar honderd meter naar zijn werk bij Albert Heijn. Harm Jan weet dat hij ’s middags om 16.30 uur weer kan instappen om naar huis te gaan. Hij heeft dit namelijk geoefend met Stefan, zijn vrijwilligersmaatje van project MEE op Weg.

Dat Harm Jan de zeven kilometer van huis naar zijn werk zelfstandig aflegt met de bus is bijzonder. Harm Jan heeft het syndroom van Down en was gewend om een klein stukje te lopen om naar zijn werk te gaan. Totdat hij verhuist naar het gezinsvervangend tehuis Siloah in Barneveld. Die verhuizing zorgt ervoor dat Harm Jan met het openbaar vervoer moet reizen om op zijn werk in Voorthuizen te komen. “Wij zagen dat eerlijk gezegd helemaal niet zitten”, vertelt de moeder van Harm Jan. “Als ouder wil je je kind zoveel mogelijk beschermen en we vonden het erg moeilijk om hem los te laten in het drukke verkeer. Toen informeerde jobcoach Edwin Gorissen van dagbesteding de Rozelaar ons over het project MEE op Weg van MEE Veluwe.”

Samen de route oefenen
Harm Jan werd gekoppeld aan Stefan Veenema (24), student Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en vrijwilliger van het project MEE op Weg. Samen met zijn begeleider en Stefan, ontwikkelde Harm Jan een stappenplan voor de route die hij wilde oefenen. Niet alleen in- en uitchecken, maar ook uitstappen, veilig oversteken en de wandeling vanaf de bushalte naar Albert Heijn kwamen aan bod. “In totaal hebben we samen 10 keer geoefend”, weet Harm Jan. “En voor het geval ik het niet meer weet heb ik een map gemaakt. Daarin staat welke bus ik moet nemen, met de vertrektijden. Ik heb er ook foto’s bij gedaan van de plaatsen waar ik moet in- en uitstappen”.

Zelfstandig en vol zelfvertrouwen
“De klik tussen Harm Jan en Stefan was geweldig” vertelt de vader van Harm Jan enthousiast. “En aan de hand van het plan gingen ze steeds een stapje verder. Dat gaf ons als ouders veel vertrouwen. We keken er van op hoe snel Harm Jan er klaar voor was om zelfstandig te reizen. Hierdoor kan hij blijven werken bij Albert Heijn en dat is erg belangrijk voor hem. We zijn enorm trots en dankbaar dat hij door MEE op Weg zoveel zelfvertrouwen heeft gekregen en zelfstandig naar zijn werk kan blijven gaan.”

DJP_1914
Foto: Dirk Jansen Photography

Meer informatie over het project MEE op Weg

Contact