Waar zit je als rolstoeler eigenlijk in de bioscoop? (Blog)

Als fervente bioscoopbezoeker, ik heb een abonnement bij Vue-bioscopen, begin ik wat vertrouwd te raken met onze bioscoop in Apeldoorn. Leuk personeel en door er vaak te komen raak ik vertrouwd met het gebouw en de omgeving. Ik loop niet meer een half uur van te voren binnen en weet precies wanneer ik er moet zijn om op tijd te zijn. De reclames heb ik nu wel gezien. De voorfilms wil ik nog wel graag meenemen.

En zo zit ik dan ook wat meer rond te kijken en zie dingen die je anders niet meteen zo op vallen. Opeens viel mijn oog op een soort oprijplanken die bij de nooduitgang liggen. Wauw, er is gedacht aan rolstoelers die het pand moeten verlaten. Ik ben trots op mijn bioscoop. Ik neem een foto en zet die op twitter. Mijn bioscoop heeft over de toe- en uitgankelijkheid nagedacht.

Een andere keer staat er een rolstoel voor de rij stoelen. Hij is leeg. Aan het einde van de film zie ik een man wat hinkelend en steunend op de stoelen van 5 rijen hoog naar beneden, en naar blijkt zijn rolstoel, hobbelen. Tja, er is dus geen oprijplank naar de stoelen hoger dan de voorste rij. Als je gebonden bent aan een rolstoel zal je altijd op de benedenste rij moeten zitten. Er kunnen daar in sommige zalen wat stoelen weggehaald worden. Ben je een beetje mobiel, dan kun je dus enigszins naar boven strompelen, anders niet. Nooit eens de film kunnen kijken zonder heel dichtbij te zitten en wellicht nekkramp te krijgen!

In de Vue Deventer ging ik dat ook eens bekijken. Je komt in de meeste zalen van achteren binnen. Dus daar speelt dit onderwerp niet. Wel moet je weer op een andere manier eerst op de derde verdieping zien te komen waar de bioscoop is. De toegankelijkheid lijkt daar top, maar ik weet niet of de uitgankelijkheid daar goed is geregeld. Als de lift het niet doet sta je vast en wat dan?

Ik ben nog redelijk goed ter been en heb gelukkig de mogelijkheid om te kiezen waar ik heen ga en te kiezen voor de beste stoelen in de bioscoop. Voor mij zijn dat de achterste rijen in het midden omdat ik dan zo lekker overzicht heb over de hele film. Ik voel me gelukkig dat ik de mogelijkheid heb om te kiezen dat ik daar kan zitten. Maar wat als je toch steeds weer overgeleverd bent aan de situatie en aan andere mensen om ergens toegang toe te kunnen krijgen? Ik heb grote bewondering voor de mensen die ik ken die daar doorlopend mee te maken hebben en ook nog zoveel positiviteit uitstralen.

Ria Brands

Contact